Joris Derder

Na zijn studies wiskunde, studeerde Joris als bariton bij Bernadette Degelin aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Antwerpen waar hij zich bijwerkte in het zangersrepertoire. Hij kreeg er o.a. les van Lucienne Van Dijck en Jozef De Beenhouwer (Lied) Andrew Wise (Oratorium) en Guy Joosten (Opera).

Hij volgde er ook masterclasses bij o.a. John Norris, Carol Yahr en Udo Reinemann.Sinds 2005 is Joris bariton bij het Vlaams Radio Koor o.l.v. chefdirigent Hervé Niquet. Daar creëerde hij als solist ook werk van Bo Holten en Johan Duijck en werkte er mee aan tal van cd-, radio- en tv-opnamen.


Joris is ook professioneel aan het werk als dirigent. Hij volgde eerst koordirectie bij Jan Vuye aan de Stedelijke Muziekacademie te Waregem, waar hij in juni 2004 afstudeerde met de grootste onderscheiding. Daarna volgde Joris verschillende Masterclasses, waaronder Kurt Thomas Cursus Koor- en Orkestdirectie te Utrecht, waar hij onder meer werkte met de dirigenten Daan Admiraal, Jos Van Veldhoven en Daniel Reuss. Hij dirigeerde tal van koren in binnen- en buitenland en had de eer het Wiener Kammerchor te dirigeren.Sinds 2000 is hij artistiek leider van het Gents Universitair Koor waar hij tal van concerten dirigeerde en successen boekte in binnen- en buitenland (Hongarije, Groot-Brittannië, Denemarken, Polen, Spanje, Italië, Oostenrijk, New York (VS)). In juli 2015 behaalde Joris met het Guk goud en zilver op het International Youth Music Festival in Bratislava.In augustus 2010 kreeg een nieuw ambitieus kamerkoor vorm onder de naam Koriolis, waarvan Joris de artistieke leiding op zich heeft genomen.